Najzdrowsza zielona herbata: SENCHA



 

Będąc kilka razy w Japonii spotkałem tam jedną z najbardziej wartościowych 
zielonych herbat na świecie o wybornym smaku:
   SENCHA



Sencha jak nazwa mówi  pochodzi od japońskiego słowa senjiru, które oznacza "wydobyć esencję". Sencha należy do klasyki japońskich zielonych herbat. Japońska prefektura Shizukoa to kraina obdarzona bogatą w minerały glebą, łagodnym morskim klimatem i obfitym nasłonecznieniem. W tych warunkach wzrasta właśnie Sencha – zielona herbata o pełnym smaku i niezrównanym aromacie. Pierwszy zbiór trwa od końca kwietnia do połowy maja. Przeprowadzany jest obecnie z reguły nożycami mechanicznymi lub maszynowo.  

Najwyższej jakości Sencha do tej pory zrywane są ręcznie. 

Aby wytworzyć Sencha, liście herbaty poddawane są skomplikowanym procesem  na parze, następnie ręczne walcowanie i wreszcie osuszanie. Jest to najbardziej popularny rodzaj herbaty wśród Japończyków, co stanowi około 80% wszystkich zielonych herbat produkowanych w całym kraju.  Sencha  zawierają wysoki procent kofeiny, taniny i bogaty wachlarz witamin, szczególnie witaminy C. Liście wysokiej jakości Sencha są w kształcie cienkich igieł prostych. Mają żywy kolor zielony. Charakterystyczny kształt jej liści jest wynikiem skrupulatnego i wykwalifikowanego walcowania. Pomaga  to składnikom herbaty być łatwo rozpuszczanym  w gorącej wodzie. Parzona Sencha ma jasnożółty kolor, lekki, orzeźwiający zapach oraz smak, który osiąga doskonałą harmonię słodyczy i goryczy. Bardzo dobrze wpływa na trawienie.
Popularny jest zwłaszcza wśród początkujących amatorów picia zielonej herbaty. Jest bardzo smaczna i cieszy się powszechnym uznaniem wśród miłośników herbaty. Polecana jest do picia tuż po posiłkach, gdyż znakomicie wpływa na układ pokarmowy. Dlatego Japończycy podają ją praktycznie do każdego posiłku. Są to cechy, które sprawiają, że Sencha ma wielbicieli na całym świecie w tym również NAS. Posiada tym samym bardzo dużą wartość odżywczą i  ten świetny, oryginalny smak.  :)




Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny aromat i piękny jasnozielony kolor. Katechiny i taniny zawarte w Sencha mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu JAK WIADOMO wymiatają wolne rodniki, przyczyniające się do rozwoju raka. Polifenole, do których należą katechiny, chronią także nasz organizm przed wieloma schorzeniami i spowalniają proces starzenia się. Herbata ta jest polecana diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi, regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki tłuszczowej.Obniża również poziom cholesterolu, wzmacnia kości. Ma łagodne działanie stymulujące układ krążenia oraz zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych. Polecana jest diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi, regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Polifenole obecne w herbacie przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utrata wagi. Jej odchudzające właściwości potwierdziły badania prowadzone na Uniwersytecie Genewskim i wielu innych badaniach.




Herbatę Sencha należy parzyć nie dłużej niż 3 minuty wodą ostudzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza. Tradycyjny przepis parzenia opisany jest niżej. Parzona w odpowiednich warunkach ma swój jedyny, niepowtarzalny smak i aromat. Polifenole obecne w zielonej herbacie Sencha przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utratą wagi. Zawiera  również mikroelementy: wapń, fluor, żelazo, potas sód i cynk, witaminy A, B1, B2, C, E, K oraz  liczne olejki eteryczne.

Z kolei zbawienne dla zdrowia witaminy, przeciwutleniacze i flawonoidy są z pewnością jedną z przyczyn tego, że każdy sędziwy Japończyk, spytany o sekret długiego życia, bez zastanowienia wskazuje na tę bogatą w smaku i aromacie herbatę.




Sencha nie ulega procesowi fermentacji. Zaraz po zerwaniu  i zgromadzeniu wyselekcjonowanych listków, zostaje poddana procesowi suszenia. Dzięki temu zachowuje wiele cennych składników.

Sencha jest praktycznie koniecznością życia w Japonii. Niezwykle aromatyczny, gorzko-słodki smak czyni go idealnym napojem aby się obudzić i równie idealnie oczyścić swoje podniebienie po posiłku. Wieczorem, nie ma lepszego sposobu, aby spożytkować czas dzieląc się  Sencha z gośćmi i przyjaciółmi.

Można spotkać ją w Europie w różnych sklepach i herbaciarniach. Choć najczęściej pochodzi ona z Chin. Znajdują się tam bowiem uprawy tej wartościowej herbaty. To jednak nie jest ten sam smak i zapewne wartości odżywcze.... Podróbki jak wiemy to już nie to samo. Tak jak jest w przypadku innych oryginalnych produktów,  które można kupić w rożnych miejscach.




Przygotowanie

1. Znaczenie wody oraz jej temperatury

Jeśli chodzi o parzenie herbaty Sencha, woda ma pierwszorzędne znaczenie. Woda źródlana, woda mineralna, strukturyzowana albo z odwróconej osmozy  będzie idealne.  Przede wszystkim ważne jest, aby woda nie miała chloru. Innym sposobem jest  umieszczenie wody w garnku i pozostawienie na jedną lub dwie godziny przed gotowaniem. Kiedy woda zacznie się gotować, zdjąć pokrywę garnka i  nadal gotować przez kilka minut. Jeśli używasz elektryczny czajnik, zresetować go i gotować 2-3 razy razy. Następnie wodę  schłodzić  do wymaganej wspomnianej już temperatury 80 stopni C. Najprościej odczekać po gotowaniu ok. 5 minut.

2. Bardzo ważne kubeczki i czajnik

Kubeczki, filiżanki używane do herbaty Sencha zawsze były ważną częścią kultury picia herbaty. tak jest i dziś. W Japonii można zakupić fantastyczne jakościowo kubeczki do parzenia herbaty. Niektóre herbaty smakują lepiej, gdy parzone są w niektórych typach naczyń i podobnie, gdy w efekcie przyrządzane są w niektórych rodzajach filiżanek. Japoński czajniczek  z filtrem zainstalowanym wewnątrz u podstaw wylewki najbardziej odpowiada tym zaletom końcowego zaparzania. Widziałem też , że najlepsza zielona herbata parzona jest  w dużych glinianych dzbanach i podawane w filiżankach o  grubej ceramice, aby utrzymać  gorąco i się także nie poparzyć.

Małe czarki służą do podawania Sencha - herbaty zaparzanej z liści. Duże czary, wykorzystywane są podczas tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty. Do ceremonii używa się startych na proszek liści - macha, co intensyfikuje smak i kolor.


Słynna tempura warzywna, makaron posypany 
algami Nori oraz specjalny sos sojowy. 
Samo zdrowie. 
Dla mnie kuchnia japońska jest najzdrowsza na świecie 
i do tego bardzo smaczna.... 
Prezentuje wiele ciekawych smaków oraz świetną 
jakość produktów i co ważne dużą ilość składników.




Herbata bardzo dobrze smakuje też po schłodzeniu.  W Japonii bardzo popularne jest picie zielonej herbaty jako schłodzony napój. Powszechna w wielu sklepach.

Zieloną herbatę używa się wraz z algami morskimi do produkcji bardzo zdrowych i smacznych słodyczy.

My również pijemy tą herbatę z odrobiną miodu i cytryny. Smakuje również wyśmienicie tak jak jest w przypadku  >> herbaty Rooibos >>

Na początku jednak zalecamy pić ją samą. Nie przekraczać czasu parzenia max. 3 minuty. Japończycy parzą nawet do 1 minuty. Wszystko jest też zależne od naczyń i wspomnianej jakości wody. Można zalać fusy ponownie ciepła wodą. Smak drugiego parzenia będzie mniej intensywny, ale równie bardzo dobry.




Sencha, a >> witamina C >>

Jak wiemy już Sencha  jest bogata w witaminę C. Świeże, wysokiej jakości Sencha mają więcej niż inne odmiany. 70 do 80 procent witaminy C w Sencha rozpuszcza się w pierwszego wywaru, ale w przeciwieństwie do witaminy C w owocach i warzywach, jest odporny na ciepło i pozostaje nienaruszona w gorącej wodzie.  To jest duża ciekawostka!  Picie jej jest dosłowne jak picie witaminy C. To dodatkowy zdrowy wybór, a także wspominana aromatyczna przyjemność.





Tradycyjne ręczne przetwarzanie Sencha

W dawnych czasach, zbiory herbaty były wykonywane całkowicie ręcznie. Rozpoczynały  się one bardzo wcześnie i kończyły  późno. Jeszcze dzisiaj, ręczna uprawa jest używana dla pól, które są trudne do pielęgnowania przez maszyny. Pewne odmiany herbaty, które wymagają zaciemnione pola, a  szczególnie dla herbat wysokiej jakości również zbierane są ręcznie wg tradycyjnych metod wiekowych.

Zasady stosowane tradycyjnie:

-początek zbiorów od dołu pola i przesuwanie się w górę.
-zbieranie liści najbliżej korzeni i przeniesienie je na zewnątrz.
-wybrać tylko trzy najlepsze liście, pozostawiając małe liście tuż pod nimi.
-wyrzuć stare liście i żadnych obcych substancji, które mogą znaleźć drogę do kosza.
-nie wywierać żadnego nacisku na liściach w koszyku.
-nie zostawianie wyborowych liści przez długi okres czasu.


Polecam więc picie SENCHA  wymiennie 
z >> herbatą Rooibos opisywaną >> tutaj

Sencha kupiona w Europie też ma swoje bdb właściwości i polecamy ją pić dla zdrowia i smaku. Owszem nie warto kupować tego typu herbat ze źródeł wątpliwych oraz pakowanych byle jak w marketach.

Życzę więc SMACZNEGO w delektowaniu się zieloną herbatą SENCHA najlepiej prosto z Japonii...  :)